Brödinstitutets 10 snabba
- Gluten kan ätas av alla utan problem utom de som lider av sjukdomen celiaki (=glutenintolerans)
- Gluten är en naturlig beståndsdel – ett protein – i råg, vete och korn. Gluten gör brödet luftigt.
- Vi har ätit spannmål i över 10 000 år och det är helt naturligt för kroppen. Däremot är gluten skadligt för dem som har glutenintolerans (celiaki).
- Man kan inte vara lite glutenintolerant. Vid magproblem – gå till läkare eller dietist för att säkerställa att du inte undviker mat i onödan.
- Gluteninnehållet påverkas inte av surdeg eller om brödet är grovt, fint eller vitt.
- Cirka 1-3 procent av befolkningen i Sverige lider av sjukdomen celiaki. Tarmluddet i tarmen försvinner med följden att näringen i maten inte kan tas upp. Åtgärden är att äta helt glutenfritt, resten av livet. Tarmluddet växer då tillbaka.
- Havre är glutenfritt men rester av andra sädesslag kan finnas kvar från malningen. Det finns så kallad ren havre som är glutenfri.
- Glutenintolerans (celiaki) är en så kallad autoimmun sjukdom som betyder att kroppen reagerar på sin egen vävnad.
- Spannmål är den enda källan till fullkorn som man vet förebygger hjärt- & kärlsjukdomar, vissa cancerformer och diabetes typ 2.
- Bara 1 av 10 äter tillräckligt med fullkorn.