Brödinstitutets 10 snabba
- Fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och tjock- och ändtarmscancer.
- Fullkorn är den kostfaktor som förebygger ohälsa mest av all mat.
- Fullkorn är bra för blodsockerkurvan, kolesterolnivåerna och blodtrycket.
- Fullkorn ger näring till de goda tarmbakterierna som är bra för hälsan.
- Fullkorn finns bara i spannmål och innehåller alla delar av kornet, alltså frövita, grodd, kli och skaldelar.
- Det är i fullkornet som alla vitaminer, mineraler och fibrer finns. Det ger bland annat järn, folsyra, E- och B-vitaminer.
- Fullkorn kan vara helt, krossat eller malt. Fullkornsbröd kan vara ljust, mörkt, mjukt eller hårt.
- Vi behöver äta mycket mer fullkorn. 9 av 10 äter för lite. 4 skivor fullkornsbröd om dagen är en både god och bra regel.
- Fullkorn finns i bröd, flingor, gryn, pasta, bulgur, couscous och ris.
- Fullkorn är bäst, i alla fall när det gäller vad vi ska äta för hälsans skull.